Безпека перебування дітей на вулиці

2022-10-27

/Files/images/novini/22-23_navch_rk/FB_IMG_1616040303812.jpg

Безпека перебування дітей у громадських місцях насамперед пов’язана з культурою поведінки. Дотримуючись правил перебування на вулиці, у громадському транспорті, дитина убезпечить себе, а також не створить небезпечних ситуацій для оточуючих

Дуже важливо підготувати і навчити дитину правильно поводитися в громадських місцях, не забуваючи, звичайно, і про поведінку вдома. Адже саме вдома малюк отримує перші уявлення про те, як чинити в тій чи тій ситуації. І якщо дорослі вчать його правилам поведінки, а вдома зовсім про них забувають, то й дитина не стане їх дотримуватися.

Сходинки

Як не дивно, але часто усім знайомі сходинки стають причиною травм. Поясніть дитині правила поведінки на сходах. Покажіть на власному прикладі, як повинен поводити себе майбутній чоловік і як повинна вчиняти майбутня леді.

Спускаючись сходами, чоловік завжди повинен йти попереду. Вгору по сходах першою йде жінка, чоловік – злегка позаду. Однак, якщо сходи темні, круті або в зовсім незнайомому місці, тоді чоловік має йти попереду.

Коли на сходах зустрічаються чоловік і жінка, що рухаються в різних напрямках, жінка не зобов’язана відходити від перил, навіть якщо це суперечить правилу правостороннього руху.

До речі, бік сходів із поручнями – привілей жінок, літніх людей, дітей.

Якщо назустріч іде хтось з речами, треба затриматися на майданчику і почекати, коли людина пройде.

Якщо хтось поштиво поступився вам дорогою, треба, проходячи повз, або злегка вклонитися, або сказати: «Вибачте», «Дякую вам».

На вулиці

Велику частину часу ми проводимо в колі незнайомих нам людей на вулиці, в транспорті. І від того, як ми поводимося, залежить не тільки наш настрій, але і настрій оточуючих нас людей.

Головне правило поведінки на вулиці – не завдавати незручностей і неприємностей оточуючим

У нас в країні правосторонній рух, тому, йдучи тротуаром, треба триматися його правого боку. Не йдіть тротуаром проти руху.

Намагайтеся під час руху не зачіпати оточуючих. Несіть свої речі так, щоб не заважати тим, хто рухається назустріч, тобто тримайте сумку в правій руці.

Якщо ви запізнюєтеся або поспішаєте і вам необхідно обігнати того, хто йде попереду, обходьте його зліва (при цьому не забудьте вимовити: «Дозвольте пройти», «Будьте ласкаві»).

Якщо ви маєте намір роздивлятися вітрини магазинів, то робіть це таким чином, щоб не заважати іншим перехожим.

Якщо зустріли приятеля й маєте намір із ним поспілкуватися, відійдіть у бік. Те ж саме стосується й випадку, коли вам потрібно дістати якусь річ із кишені або сумки чи переговорити по телефону. Не привертайте уваги оточуючих занадто гучною розмовою.

Їсти на вулиці непристойно. У крайньому випадку можна з’їсти бутерброд, булочку, морозиво, стоячи біля кіоску або ларька.

Не слід читати йдучи: іноді це може привести до несподіваних і неприємних наслідків.

Будьте охайні на вулиці: не розкидайте обгортки від цукерок та інше сміття. Якщо поруч немає урни, покладіть папірець до сумки або кишені.

Транспорт

Дитина повинна знати, як поводити себе в громадському транспорті. Вчіть її на прикладах. Звертайте її увагу на тих людей, які порушують загальноприйняті правила перебування у громадському транспорті. Ось деякі з них.

Очікувати на автобус, тролейбус чи трамвай треба тільки на зупинках. Якщо її немає – на тротуарі або узбіччі. У жодному разі не можна вистрибувати на дорогу! У метро не слід переступати обмежувальну лінію на платформі.

Сідати в транспорт можна тільки після того, як він зупиниться. Перш ніж увійти, почекайте, поки вийдуть пасажири. При цьому треба стояти так, щоб не заважати їм виходити.

У жодному разі не заходьте з морозивом, відкритою пляшкою з напоєм й взагалі з їжею до автобуса, тролейбуса, трамвая чи метро. Взагалі їсти в громадському транспорті непристойно. Навіть якщо салон вільний, через різке гальмування можна забруднити інших пасажирів.

Зайшовши до транспорту із заплічником, обов’язково зніміть його, щоб не зачіпати людей

Під час руху не можна відволікати водія запитаннями. Купувати у нього квиток можна тільки на зупинках.

Не можна стояти в дверях, заважаючи входу і виходу інших пасажирів.

Не слід голосно розмовляти в транспорті, сміятися, включати музику, тому що це буде заважати водієві й пасажирам.

Кiлькiсть переглядiв: 12