• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

2022-12-14

/Files/images/novini/22-23_navch_rk/50_main.jpg

14 грудня в Україні відзначають День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Його ще називають День ліквідатора.

26 квітня 1986 року в Радянському Союзі, а саме в Українській РСР, сталася найстрашніша в історії людства техногенна катастрофа - аварія на Чорнобильській атомній станції. Наслідки цієї катастрофи ми відчуваємо і до цього дня, та неможливо навіть уявити, якими вони могли б бути, якби не самовідданість людей-ліквідаторів цієї катастрофи.

У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи брали участь люди найрізноманітніших професій: пожежники, енергетики, військовослужбовці, інженери, будівельники, робітники. Це не менше 90 тисяч осіб (за найскромнішими підрахунками), яким довелося гасити пожежу після вибуху, виконувати дезактивацію приміщень і проммайданчика станції, а також території навколо... Після вони проектували і будували об'єкт "Укриття" - саркофаг над зруйнованим енергоблоком, готували післяаварійний пуск блоків ЧАЕС. Аварія була локалізована, але багато хто з ліквідаторів ЧАЕС заплатили за це своїм життям та здоров'ям.

14 грудня 1986 року - день, коли було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. У листопаді 2006 року указом президента України в цю дату було засновано День вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

День ліквідатора аварії на ЧАЕС - історія та факти

Аварія на енергоблоці №4 Чорнобильської атомної електростанції 26 квітня 1986 року сталася в ході проектних випробувань однієї з систем безпеки. Очевидці кажуть, що в результаті цього сталося два потужних вибухи - була зруйнована частина реакторного блоку і машинного залу, почалася сильна пожежа.

Пізніше встановили, що реактор зруйнований, а в атмосферу надходить величезна кількість радіоактивних речовин - усього зафіксували 190 тонн таких речовин і близько 520 небезпечних радіонуклідів. У радіусі 30 кілометрів сталося сильне радіоактивне забруднення, понад 400 тис. людей були змушені переселитися. Ця територія й досі залишається зоною відчуження.

Учням Добрянського ліцею пропоную дистанційно переглянути відео та презентацію, для того, щоб була пам'ять та шана, то тих героїчних людей.

https://www.facebook.com/groups/2463557703966635/permalink/3466282540360808/

Кiлькiсть переглядiв: 26