Відзначення Дня вишиванки

2018-05-19

/Files/images/novini/IMG_20180517_130445.jpg
А українська вишиванка – диво!

А українська вишиванка — диво,
У ній народу код, його душі.
І кожному в ній зручно і красиво,
Вдягнути ж вишиванку поспіши.
І гордо йди у ній по цілім світі,
Та мовою своєю розмовляй!

Травень надзвичайно багатий на свята. Але є серед них чи не найдорожчі - свята День матері та День сім’ї. Поруч з ними крокує, ніби прикрашаючи і доповнюючи, а ще більше нерозривно з ними пов’язане, свято День української вишиванки, яке відзначається у третій четвер травня. Цей день має надзвичайно глибокий контекст. Нині вишиванка переживає піднесення і відродження, адже українці згуртувалися так, як ніколи, з любов'ю підтримуючи власні традиції. Елементи української вишивки все частіше використовуються в дизайні одягу, і не лише українці – навіть голлівудські красуні залюбки одягають ніжну вишиту вдяганку. Тепер носити вишиванку стало патріотично, модно та ексклюзивно.

Чим же насамперед є вишиванка для українця – оберегом, святинею, місточком між поколіннями чи красивим елементом одягу? Українську вишивку називають «молитвою без слів», а сорочка-вишиванка – є головним оберегом людини. Красива вишита українська сорочка з льону з давніх-давен вважається символом здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, любові та святковості; оберіг і захист від усього злого.

Вшановуючи національні традиції та цінності українського народу в цей день учителі та учні Добрянської ЗОШ І – ІІІ ступенів долучилися до заходів з відзначення Дня вишиванки. Більшість працівників школи та учнів прийшли у вишиванках та національних костюмах, що сприяло створенню піднесено-святкового настрою, який легко передавався оточуючим. По класах та в бібліотеці школи пройшли бесіди, години спілкування, присвячені українській вишиванці та вишивкам, підсумком яких стала думка, що вишиванка – не просто одяг – це оберіг, що об’єднує тих, хто серцем і душею вболіває за свою Батьківщину, пишається та поважає багаті традиції українського народу, прославляє безцінні культурні надбання на теренах нашої країни та далеко за її межами. Вишиванка – це оберіг, що об’єднує патріотів.

Головною подією дня став загальношкільний захід «Вишиванка рідна, ну хіба не диво? В ній ходити модно, стильно і красиво». У рамках заходу виконувалися пісні, декламувалися поетичні твори, усі класи школи представили свої проекти-заклики про красу і важливість вишиванки, створювали орнаментальні композиції вишивок, виконуючи малюнки на асфальті. Завершився захід флешмобом, протягом якого учні та вчителі утворили імітовану загальношкільну вишиванку, з’єднавши свої руки й серця у спільному пориві глибокої шани, патріотизму і натхнення.

Проведення такого заходу продемонструвало, що вихованці школи разом зі своїми наставниками відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв і традицій свого народу, що можна підсумувати словами: «Встає над світом щире сонце вранці і землю гріє променем ясним. А я іду по світу в вишиванці. Я — українець! І горджуся цим».

Кiлькiсть переглядiв: 246