Вишиванка – особиста, рідна і свята

2019-05-16

/Files/images/novini/Вишиванка.JPG

Для українців вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне і святе. Вишивка – як символ, який зберігає коріння, ідентичність, розуміння себе.

Український кутюр’є Оксана Караванська так розповіла про значення вишиванки у світі: «Перший і основний секрет популярності – у неймовірній красі української вишиванки. Другий секрет – неймовірна кількість орнаментів, рисунків і вишивок з усіх регіонів України. Вони всі настільки між собою різняться! Це ж неймовірне розмаїття! Вишиванками ми показали світу всю ту красу, яка створювалась не знаменитими художниками, а створювалось українською пересічною, абсолютно звичайною жінкою, яка сиділа вечорами і вишивала абсолютно те, що їй у голову ішло. Якщо не мала сильного таланту до вишивання, то "передирала" візерунки у подружок. Це те, що є загальнопобутове, народне, загальноукраїнське. Коли народ вміє створювати таку красу, то він уже є високого культурного рівня. Тобто, країна заслуговує на право називатися «культурною».

Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією, вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, із роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини.

Цього року разом з усією країною учні та вчителі Добрянської ЗОШ І – ІІІ ст. прийшли до школи у вишиванках, щоб відчути подих нашого минулого і нести його у майбутнє. На урочистій лінійці всіх привітали зі святом. Впродовж дня по класах та в бібліотеці школи відбулися виховні заходи, на яких учні та вчителі розповідали про історію української вишивки, про значення кольорів та символів, про те, що кожному регіону України притаманна своя вишивка, а на шкільному подвір’ї був проведений флеш-моб «Ти у серці моїм, Україно!».

Проведення заходів до дня вишиванки продемонструвало, що учні школи разом зі своїми вчителями, батьками відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв й традицій свого народу./Files/images/novini/Вишиванка_1.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 167